keskiviikkona, tammikuuta 31, 2007

Kuukauden kirjat


Rakastan lukemista.

Ajattelin ihan omaksi ilokseni laittaa ylös mitä kirjoja milloinkin luen. Ja kas, aika monta eeposta tässä joulun jälkeen on humpsahtanutkin! Osa tästä litaniasta on melkoisen uusia kirjoja, siitä on kirjakerho ja Joulupukki pitänyt huolen. Kiitos pukin apureille ;-)

Luen yleensä junassa töistä palatessani. Siinä on puolisen tuntia mukavaa keskittymisaikaa. Aamujunassa en pysty lukemaan, koska nukahdan heti. Siinäpä on siis puoli tuntia mukavaa aikaa jatkaa yöunia :-) Paluumatkalla kotiin en taas uskalla nukkua, koska muuten heräisin jostain kaukaa vieraasta kaupungista. Tiedän kokemuksesta...

Sitten luen joka ilta petissä tunnin-pari. Viikonloppuisin saatan jämähtää kirjan kanssa sohvannurkkaan, jos siivous tai joku muu hyödyllinen juttu ei kiinnosta. Vaikka joskus nekin duunit on tehtävä.

No, tässäpä tämä litania, joka on ihan sattumanvaraisessa järjestyksessä:

Ilkka Remes: 6/12. Taattua jännitystä linnanjuhlissa, myös sotaoikeudenkäyntipohdintaa.
Pirjo Hassinen: Isänpäivä. Rajuja ihmiskohtaloita, päähenkilönä kirjailija, joka on jäänyt luomansa hahmon loukkuun. Mistä ideat uuteen romaaniin, kuinka lopettaa vuodesta toiseen ilmestyvä kirjasarja ja siirtyä uuteen?
Reijo Mäki: Hard Luck Cafe. Haha, tässä kirjassa on tapahtunut edellisen kirjan ilmiö. Päähenkilö Vares on vanha, eletään jossakin hamassa tulevaisuudessa. Muslimit ovat vallanneet maailman, pakolaisleirit ja slummit Turun. Loppuukohan Vares-stoorit nyt? Kuinka kirjoittaja voi palata ajassa taaksepäin, jos hän haluaa kirjoittaa vielä Vareksesta nykyaikana????
Ian Caldwell & DustinThomason: Neljäs siirto. Nykyaikaa, keskiaikaa, kirjallisuuden tutkintaa, mystiikkaa...
Sue Grafton: R niinkuin raha. Olen lukenut tätä aakkosdekkarisarjaa jo 80-luvun lopulta saakka, jolloin ensimmäinen kirja ilmestyi. Mulla taitaa olla kaikki kirjat itselläni, tai ainakin suurin osa. Täällä pikumökissä kirjat ovat ihan hujan hajan. Odotan yläkertaan muuttoa ja OIKEIN ISOA KIRJAHYLLYÄ...
Elizabeth Adler: Sydänten sykkeessä. Taattua kevyttä naisille suunnattua lällärijännitystä, oikein mainiota junalukemista välillä :-)
Lilja Kinnunen-Riipinen: Hymyn takaa. Kirjoittaja asuu Thaimaassa. Dokumentti kertoo sikäläisistä ihmisistä, kulttuurista ja heidän elämänasenteestaan. Ihmiskohtaloita tyyliin "katuojasta kirkkoon". Myös monille henkilökohtaista tsunamiakin käsitellään kirjassa.
Minette Walters: Paholaisen höyhen. Psykologista jännitystä, sotakirjeenvaihtaja, psykopaatteja, Irakin sotaa, afrikkalaista siirtomaakulttuuria.

Aloitin tänään vielä yhden kirjan, joka oikeastaan kuuluisi vasta helmikuun kirjoihin, koska en saa sitä tänään millään luetuksi.
Thomas P. Grag: AADA WILDE, norjalaisen naisen kohtalo. Tämäpä vasta vaikuttaakin mielenkiintoiselta kirjalta. Löysin sen Kaanaan kesäpaikasta. Kirja on painettu 1917. Sen on suomentanut Jalmari Hahl. Kyllä totta tosiaan monet suomen kielen ilmaisut ovat muuttuneet 90 vuodessa. Luen sitä uteliaisuudella jo pelkän kielen rytmin takia!

Mutta nyt onkin jo aika pujahtaa peiton alle - ja viime vuosisadan alkuun!

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä luen hissukseen (kun en pysy hereillä iltaisin pitkään kirjan kanssa...) Carpelanin romaania Axel, joka kertoo hänen esi-isästään, joka puolestaan oli Sibeliuksen pitkäaikainen ystävä, luonteeltaan herkkä taiteilija, joka häilyi ajoittain mielen järkkymisen rajoilla. Pidän valtavasti Carpelanin tekstistä, tämän teoksen on suomentanut Kyllikki Villa (Vanhan rouvan lokikirja) ja teksti on sangen jouhevaa ja kaunista. Jospa yrittäisi joskus Carpelania ruotsiksi, tulisikohan siitä mitään...

kirjasta:


Axel Carpelanista: ( ja kohta Tärkeät henkilöt)

Anonyymi kirjoitti...

No voi shit linkki katoaa jonnekin...

siis

kirja: http://www.satakirjaa.fi/kirja.php?id=9

Axel ja Sibelius:
http://www.yle.fi/teema/aikaonmusiikkia/saveltaja.php?id=265

Arja kirjoitti...

No joo, olipas tässä oppitunti Sibeliuksesta heti aamun alkajaisiksi, kun avasin tietokoneen. Pitihän nuo linkit vilkaista. En tiennytkään, että Sibeliuskin vietti noin hulttiomaista taiteilijaelämää...

Anonyymi kirjoitti...



koeteksti

Arja kirjoitti...

Hei Anonyymi! Koetekstisi onnistui mainiosti, helppoahan tämä kommentointi on. Siitä vaan lisää juttuja tulemaan!

Anonyymi kirjoitti...

Nooouuu... Se nimetön olin minä, kun ihmettelimme Sikken kanssa, että miksi ei linkit tule näkyviin, vaikka html-tagien pitäisi kelvata.

Sori vaan, että käytin blogisivuasi, mutta se sattui olemaan sopivasti auki. Heh. ; D

Arja kirjoitti...

MUR!

Sikke kirjoitti...

Tämä siis se toinen linkki, toivottavasti nyt kokonaisena:

www.yle.fi/teema/aikaonmusiikkia/saveltaja.php?id=265

Sikke kirjoitti...

EI VOI OLLA TOTTA. Se katkaisi vieläkin yhden numeron.

Kerran vielä:
www.yle.fi/teema/aikaonmusiikkia/saveltaja.php?
id=265