sunnuntaina, huhtikuuta 16, 2006

Viikon vaahtera




Huh huh, on ollut monenmoista pääsiäisvilinää ja muutakin menoa. Viikon vaahtera on otettu kyllä lauantain puolella, mutta näkyviin se pääsi vasta vuorokauden vaihduttua sunnuntaiksi. Tulimme juuri kylästä.

No nyt on kuvassa tapahtunut muutoksia edelliseen verrattuna. Lumi on sulanut pihalta ihan silmissä ja aurinkokin on pilkahdellut. Multava maa tuoksuu. Ruoho alkaa vihertää talojen sokkeleitten tuntumassa. Kärpäset pörräävät.

Muitakin kevätilmiöitä on esiintynyt. Ensimmäiset peipposet ilmaantuivat lintulaudalle (tai oikeastaan ne nokkivat maahan pudonneita siemeniä) lauantaina 8.4. Laulun liverryksestä havahduin. Puoli kuuta peipposesta, mutta missä ovat kiurut?

Perjantaina 14.4. kuulin aamulla kurkien "karjuntaa", kun vein roskapussin säiliöön. Ajelimme myöhemmin lumimääräntarkistusreissulle Kaanaaseen, ja huh, sitä riitti. Varjoisan oven edessä oli yli metrin korkuinen keko katolta pudonnutta lunta. Pellotkin olivat vielä lumen peitossa. Melenkiintoista, vaikka välimatkaa on vain noin 30 km. No, paluumatkalla näimme sulalla pellolla kolme kurkea. Olen ylpeä bongauksestamme, sillä Birdlife Finlandin edustaja kertoi samana päivänä radiossa ensimmäisestä omasta kurkihavainnostaan :-)

Menneen päivän ilmiöitä olivat oudosti pukeutuneet hahmot. Isot sekä pienet... Niillä oli punaiset posket, resuiset vaatteet sekä kahvipannut ja luudat mukanaan. Risuilla uhkaillen he veivät meidän suklaat! Ja kehtasivat vielä jättää uhkailuvälineet paikan päälle muistoksi tapahtumasta!

Mutta näin tänään myös kevään ensimmäisen nokkosperhosen!

Kyllä se kevät tulee muuallekin kuin vaahteran ympärille. Tämä hassu blogi kannustaa pitämään kevätaistit avoimempina kuin aikaisempina vuosina. Sitä haluaa nähdä jotain uutta, haistaa heräävän luonnon tuoksut, kuulla päivä päivältä lisääntyvät luontoäänet, tuntea auringon lämmön ihollaan ja kohta toivottavasti maistaa ensimmäiset raparperin alut.


Tää blogi vois olla luontopäiväkirja. Mutta kuinkahan monta vuotta tämä(-kin/-kään) palvelu säilyy? Hmmm..

1 kommentti:

Sikke kirjoitti...

Pääsin vihdoin tietsikalle, tässä aulassa on AINA joku tenava koneella, hmph. Täti ei pääse ollenkaan surffaamaan... vieroitusoireita.

Minäkin kuulin peipposen laulua ensi kerran eilen aamulenkillä kun aurinko paistoi ja oli lämmintä 13 astetta. Nyt on harmaata ja lämpötila pudonnut kymmenellä asteella, hrr....

Tuo lumitilanne vaihtelee tosiaan, tänä talvena on ainakin satanut lunta runsaasti Lohja-Mäntsälä-linjalla.

Eilen nähtiin leppäkerttujen tallustelevan tuossa lämpimässä auringonpaisteessa. Ne siis talvehtivat, ainakin osa niistä. Perhosia en ole vielä bongannut, nekin ovat talvehtineet jossain lämpimässä ikkunanraossa. Sitten on kevät kun sitruunaperhoset lentelevät ja leivoset laulavat... usein äitienpäivän tienoilla, harvemmin vappuna.

Oho, aurinko pilkistää, eipä tullutkaan aivan harmaa päivä !

Mukavaa pässiäisen jatkoa...