torstaina, huhtikuuta 20, 2006

SEEPIAN värinen kuva

Tämä kuva on itsessään ilmiö. Se ilmestyi kameraan tuosta noin vaan suit sait sukkelaan. Haluaisin omia sen itse ottamakseni, mutta se on mahdotonta, koska en (vielä) edes osaa ottaa tämän sävyisiä kuvia.

Okei. Oletan,
että ilmiön takana on Jonas! Olimme joulukuussa viettämässä anopin 70-vuotisjuhlia Hauholla Miekan maaseutukartanossa. Siellä tuli otettua kuvia paljon. Välillä kamera lojui pöydällä, ja äsköinen nimeltä mainittu nuorimies tutki kameraa uteliaisuudella, koska hän omaa pidemmän kokemuksen tällaisten vempainten käytöstä. Tekniikka siis hallussa. Sitäpaitsi kuvassa on Junnun vaimo, anopin tytär Virpi. Tai sitten tämän räpsäytti Kartanon Kummitus...

Lopputulos on kuitenkin julkaisemisen arvoinen!


PS. Tietoisku:

Ruskea, orgaaninen luonnonväri (CaCO3). Seepialla viitataan paitsi aitoon melaniinista muodostuvaan mustekalapigmenttiin, synteettiseen pigmenttiin sekä tiettyyn rusehtavaan sävyyn; mm. useista digikameroista löytyy sepia-säätö, jolla voidaan ottaa vanhahtavan näköisiä valokuvia. Todellinen seepia on hyvin tummanruskeaa, lähes mustaa ja laimennettaessa se on hieman transparentti.Aito seepia-pigmentti ei kestä hyvin valoa. Seepia saadaan pääasiassa Adrianmerestä löytyvän mustekalan (sepia officinalis [Sepiidae] tai Rossia macrosoma) eritteestä ja rauhasista; musteesta, jota se erittää puolustuksekseen. Mustetta on pigmentti- ja mustekäyttöön saatu myös muista Euroopan rannikoilla elävistä mustekaloista. Mustenesteen väriaine liuotetaan ammoniakkiin ja saostetaan suolahapolla. Pigmenttiä valmistetaan irroittamalla mustepussit nopeasti ja sitten hienontamalla kuivattu muste. Yhden valmistustavan mukaan mustesakka kuivataan, jauhetaan ja keitetään lipeässä.

Linkki: http://www.coloria.net/varit/seepia.htm

2 kommenttia:

Sikke kirjoitti...

Ootko sä taas surfannut... mä lomailen Ukissa kun mun pitää pitää lomapäivät pois ennen työsuhteen loppua. Nyt on melko sateinen päivä, aamulla oli selkeää ja silputtiin aimo kasa oksia ja rankoja oksasilppurilla.

Äyk, kello on jo kymmenen, nyt nukkumaan !

t. S

Arja kirjoitti...

Äyh, en osaa vieläkään loman jälkeen käydä ajoissa nukkumaan, normaalisti olen petissä lukemassa jo n. klo 21 ja valot sammuu viimeistään 22(.30).

Sepia/seepia... Jes! Ei oppi ojahan kaada ;-)

Mulla on hartia kipeä haravoimisesta, joku lihas taisi joutua käyttöön talvilevon jälkeen. TERVEELLISTÄ JOMOTUSTA!