torstaina, syyskuuta 07, 2006

Kuonaa



Kumpi kuva on eläväisempi? Otus nääs tunki nenunsa kuvaan kesken arvokkaan kuvaussession...

Kuona on jätöstä. Sitä ei oikeastaan ole luonnostaan olemassa, koska se on jonkin prosessin tulos, jäljelle jäänyt massa. Poimin nämä kimpaleet kesällä Möhkön ruukin ympäristöstä. Ne ovat raudanvalmistuksen jämiä. Sulatusvaiheessa erottui aito rauta ja tämä möhnä, joka heitettiin tunkiolle. Nuo kukatkaan eivät ole enää elävien kirjoissa, vaan roskiskamaa. Halusin ne mukaan keventämään tätä kuvaa.

Ei, en ole synkällä tuulella alkuunkaan, vaikka tämän aiheen nyt otinkin esiin. Olen itse asiassa tarkoituksella pitänyt tässä blogissa etäisyyttä "henkilökohtaiseen minuun". Yritän kirjoitella kevyttä yleisluontoista höpötystä ja laittaa muutamia kuvia joukkoon.

Ja nyt minä vasta hilpeällä päällä olinkin. Olemme suunnittelemassa ukkelin kanssa syysreissua Sveitsiin systerin luo. Haluan matkustaa matkallakin, joten olen jo tutkinut hurjasti juna-aikatauluja Alppien yli/ali/tunnelissa niiden eteläpuolelle lähelle Italian rajaa.

Siivoilin lehtipinoa, josta löysin uudehkon, mutta lukemattoman Kamera-lehden. Katselin suu messingillä "paras lomakuva" -kilpailun satoa. Juu, juu - myhäilin - kohta mennään taas. Käänsin sivua ja hätkähdin. Siellä oli Katriina Etholénin krjoittama juttu Matkalaiset. Se perustuu Elizabeth Heyertin valokuvakirjaan "The Travelers". Kuvaaja oli ottanut vuoden ajan kuvia erään Harlemin baptistiseurakunnan vainajista. Heidät meikattiin ja puettiin kauniisti viimeistä matkaa varten vanhan perinteen mukaan.

Juttu ja kuvat säväyttivät. Nämä kuolleet ovat kauniita, jotnkin onnellisen näköisiä. Ja kuitenkin kyseessä ovat vain meikatut kuoret.. alkuperäistä henkilöä kunnioittaen koristellut. Voiko jo kuolleen ihmisen suuta vetää jälkeenpäin hymyyn? Oikea ihminen on silti - jossain? Ehkäpä nämä kuvat ovatkin irvokkaita?

Olisin halunnut laittaa tähän suoran lainauksen lehden sivuilla olevasta tekstistä. Eipä valitettavasti sitä löytynyt netistä ollenkaan. Mutta jos törmätte Kamera-lehteen no 8/2006, vilkaiskaa... erikoista on. Ainakin mun mielestä.

Tässä linkki joihinkin kirjan kuviin, sen sentään löysin... : http://www.houkgallery.com/heyert-travellers/heyert.html

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Katsoin kuvia linkistä ja nuo on kyllä tosiaan meikattu ja ehkä suupielet teipattu ylöspäin.... ?
Meitä jäljellejääneitä lohduttaa se että matkalle lähtevät eivät näytä kärsiviltä tai, noh, kuolleilta... hämäystä se kaikki on. Niinkuin valokuvakin, ainakin näinä kuvankäsittelyn kultaisina aikoina.

Katselin eilen kun Mies photoshoppasi kuvaa talosta, ja sitä voi käännellä miten vaan. Puuttui että olisi saanut käännettyä talon ympäri... sitä ei sentään, mutta ihmeellisiä juttuja. Mihinkään kuvaan ei siis enää ole uskomista (jos ei ole ollut ennenkään niin nyt ei senkään vertaa).

Anonyymi kirjoitti...

... is tessin still calling???? khikhihi!

Arja kirjoitti...

Suomeksi: Paskahousu!Tämä tällaista sisarusten lempeää herjaa...

Arja kirjoitti...

Ihana toi mies isolla ÄMMÄLLÄ!!!!!

Arja kirjoitti...

Ja jos joku ihmettelee, niin Tessini on italiankielinen kantoni Alppien eteläpuolella!!!!

Anonyymi kirjoitti...

vanha koira oppii sittenkin jotakin, hyvä Arja, wau!

... paskahousu on kyllä vähän liioiteltua lempeään herjaan minun mielestäni...