sunnuntaina, heinäkuuta 30, 2006

Museoelämää




Reissumme lopppuolella kävimme Suomen itäisimmän kunnan Ilomantsin Möhkön kylän ruukkimuseossa. Se sijaitsi aivan rajavartiolaitoksen vieressä. Ja sinne pitää mennä vartavasten, mikään matkailureitti ei kulje siitä ohi.

Hupsista heijaa, se kannatti! Saimme tietoa raudanvalmistuksesta, mutta sen lisäksi savottaelämästä sekä 40-luvun sotien taisteluista alueella. Museo oli yllättävän korkeatasoinen. Tässä muutama foto paikalle sijoitetuista nukeista. Kuvissa on sotaa pakeneva äiti lapsensa kanssa piloutuneena portaikon alla sijaitsevaan komeroon, sekä savottamies nukkumassa - odottaen keittiöstä kajahtavaa aamupalakutsua...

7 kommenttia:

Sikke kirjoitti...

Wautsi ! Tuolla tahtoisin käydä. Illalla aloittelin Kyllikki Villan Tyttö sodassa-kirjaa. En ehtinyt juuri mihinkään asti vielä mutta se aika on ehdottoman mielenkiintoinen.

Hitsi kun tämän maan pitää olla niin suuri, pitkät välimatkat... matkailu vie aikaa ja vaatii takapuolikuntoa ;-D

Arja kirjoitti...

Se oli todella mielenkiintoinen ruukki. Tässä vielä linkki http://www.pogosta.com/mohkonruukki/ruukki2.htm

Juu, kyllä pehva joutui koville, mutta ei se haitannut. Tykkään itse matkalla olemisesta, liikkumisesta jostakin jonnekin, siinä on sellainen vapauden tuntu!

Matti Kari kirjoitti...

Jep, matkalla on mukava olla, mutta pitkät ajamiset ovat vain niin rasittavia. Haikeudella muistelelen niitä aikoja, kun minulla ei ollut vielä ajokorttia ja sain istuskella kamera sylissä etupenkillä maisemia tiiraillen...

Arja kirjoitti...

Mulla on se tiirailun vapaus, kun en aja autoa ollenkaan!

Anonyymi kirjoitti...

Heh, juu oon ollut tiirailijalle kuskina 10 päivää ja taisi tulla yli 3000 km mittariin. Eikä se riittänyt että kamera kädessa istui vieressä, vaan kiitettävän usein tuli komento pysähtyä ottamaan kuvia! Ko reissu oli muuten toistaiseksi viimeinen kerta kun mulla oli järjestelmäkamera filmeineen käytössä. Sain mielestäni otettua elämäni otoksia. Kunnes alkoi olla aika filmin olla täysi, mutta aina vain käänsin ja käänsin uuden kuvan.. Aivan. Ensimmäistä kertaa elämässäni olin töpeksinyt filmiä kameraan laittaessa, eikä se ollut lähtenyt pyörimään. Eipä ottanut päähän!!!

Vippe

ps. ei se filmi ollut syynä digi-kameran hankintaa ja voihan filmi-kamerallakin vielä kuvia ottaa.
ps2. mulle selvisi vihdoinkin miksi en tykkää ottaa kuvia digi-kameralla: kuvan rajaaminen vanhanaikaisesti tirkistelmällä on selkeää. nyt kun sohottaa digi-kameralla niin en minä kyllä kunnolla näe miten kuva rajautuu siitä pikkuruisesta ruudusta!!! enkä ole yhtään sinut omista mahdollisuuksista vaikuttaa kuvien syvyyteen ja valotukseen :-( kurssin paikka vai... mä olen menettänyt toistaiseksi kiinnostuksen digikuvaamiseen. moskovasta olen yhtenä päivänä napsinut kuvia, sekin viime kesänä.

Arja kirjoitti...

Heh, Vippe, se oli hauska reissu. Ajettiin Kilpisjärveltä Norjaan Jäämeren rantaan (matkaa rajalta muistaakseni n. 60-70 km), oltiin siellä ulkona 15 minuuttia ja otettiin pakolliset valokuvat ja tehtiin puskapisut!!!! Ja heti ajettiin takaisin Suomeen... Tais olla kuskilla kiire ;-)

Anonyymi kirjoitti...

hmmm, vai puskapisut, taisi siellä sentään olla jonkin sortin baja-maja!! ja kilometrejä oli aika tavalla edessä ;-) taisi kuskia poltella matkanteko :-D sitä paitsi norjassa oli KYLMÄ! ;-)