lauantaina, huhtikuuta 12, 2008

Terveiset Alppimaasta!


























Kiertelimme Sveitsiä ristiin rastiin, idästä länteen ja etelästä pohjoiseen. Välillä koukkasimme Italian puolelle, mutta palmukuvat on kuitenkin otettu Locarnosta, Sveitsin italialaiselta alueelta. Huristelimme yhteensä 20 junalla ja 2 postiautolla, joten kyllä siihen monenmoista maisemaa ja säätilaa mahtui!!!

Kivitalot ja -silta ovat Lavertezzo -nimisestä kylästä Valle Verzascassa, jonne mentiin postibussilla. Vuori puolestaan on 1704 metriä korkea Monte Generoso Sveitsin ja Italian rajamailla. Olimme yötä siellä ylhäällä, ja olimme retkeilymajan ainoat yöpyvät asiakkaat siskon perheen kanssa!!! Pari henkilökunnan väkeä jäi sinne ylös tekemään meille iltaruokaa ja aamupalaa, hmm...

Viimeinen asemakuva on sitten Genevestä, jossa kävimme ukkelin kanssa kahdestaan.

Aijuu, nuo ensimmäiset lumikuvat ovat ensimmäisen päivän juna-ajelulta Davosiin ja Klostersiin. Jylhät lumihuiput piilottelivat pilvien takana.

Sveitsiä on jo koluttu melkoisesti, mutta vielä sieltä löytyy monia syrjäisiä alppiteitä ja -ratoja, joihin sitten suuntaamme seuraavilla reissuilla. On se sentään aikamoinen luontaisetu, että systeri asuu Bernissä. Olisi maa muuten jäänyt varmasti paljon vieraammaaksi!

7 kommenttia:

Sikke kirjoitti...

Minkä hintaista junailu ja eläminen siellä on verrattuna Suomeen ? Alpit on ihanat, haluan ehdottomasti matkustaa sinne joskus uudelleen.. tai mä kävin Itävallassa, Sveitsi ja Italia on vielä käymättä. Slovenia kiinnostaa myös maisemien ja edullisuuden takia...

Anonyymi kirjoitti...

tuohon vastaa parhaiten tämä ahkera matkustajamme... enpä enää osaa arvioida kiertämisen hintaa rakkaassa kotosuomessa! jahka pojat vielä vähän kasvavat, niin sitten reissataan pohjoisessakin vähän enemmän ympäriinsä.

mutta sen voin sanoa, että täällä on euroopan paras julkisen liikenteen verkko!!! :-D

masi

Arja kirjoitti...

Tsau! Sveitsi on jonkin veran kalliimpi kuin Suomi. Esimerkiksi junaliput yksittäin ostettuna ovat arvokkaammat kuin täällä. Mutta siellä on älyttömän hyvä SwissPass -junalippu
http://www.swisstravelsystem.ch/
Neljän päivän lippu maksaa euroiksi muutettuna 140 egeä per nenä (jos 2 matkustajaa). Sillä saa matkustaa rajattomasti ympäri maata julkisilla kulkuneuvoilla: junilla, postiautoilla, sisävesilaivoilla, kaupunkien ratikoilla ym. Hinnan säästää nopeasti. Joihinkin köysiratoihin ja hammasratasjuniin voi joutua ostamaan lisälipun puoleen hintaan.

Sveitsissä ON todella hyvä rataverkosta. Junia kulkee joka suuntaan ympäri maata ja vähintään kerran tunnissa. Tästä linkistä löytyy hyvä julkisen liikenteen kartta:
http://mct.sbb.ch/mct/en/fahrplan-netzkarte.htm
(Klikkaa information -otsikon alta isommaksi).

Majoitusten hinta vaihtelee tasosta riippuen. Me oltiin tällä reissulla 2 yötä majataloissa. Eka oli ihastuttava Osteria Vittoria
http://www.osteriavittoria.ch/
Lavertezzon kylässä (parvekkeelta maisema tuohon vanhaan kivikylään. Huoneissa oli vessa ja suihku (ei telkkaa...) Yöpyminen 2 hengen huoneessa maksoi 60 frangia per nenä, eli n. 38 euroa per nuppi. Hintaan sisältyi aamupala. Ei paha edes Suomen hintoihin verrattuna, olen ollut leirintäalueilla täällä mökeissä, jotka maksavat 80-100 euroa yö yhteensä kahdelta!!!

Monte Generoso -vuorella huoneissa ei ollut vessaa, vaan ne olivat käytävällä. Mutta kun koko majapaikassa ei ollut muita majoittujia, oli meillä ylellisesti 2 vessaa ikiomassa käytössä. Hinta oli sielläkin 60 frangia, mut me otettiin siihen lisäks 35 frangin puolihoito (noin 22 euroa lisää). Ja maisemat olivat kyllä sen väärtit. Illalla pimeän tullen rakennuksen toiselta puolelta kajastivat Sveitsin harvahkot valot, ja toiselta puolelta valtava Italian valomeri: Monza, Milano, pikkukylät, huu...

Kahvia juotiin vähän joka paikassa; tavallista, cappucinoa ja espressoa. Hinnat vaihtelivat 3-4 frangin välillä, eli 2-2,5 euroa. Hesan hinnat. Päiväruokana syötiin usein junassa eväitä, eli leipää, juustoja ja kuivalihaa. Ostin pari kertaa juustolla ja kinkulla täytetyn leivän katukaupasta, hinta n. 4 euroa, nams nams.

Kaupassa elintarvikkeet ovat hitusen kalliimpia kuin Suomessa. Suosittu kuivaliha maksaa noin 100 frangia kilolta, eli 63 euroa kilo! Toisaalta siivut ovat paperinohuita, ja sadasta grammasta riittää jo useammalle leivälle. Sadan gramman vakumpaketti maksoi noin 6 euroa...

Tutkailen nyt ostoskuittia. Raglettejuustosiivulajitelma, jonka kotiin ostin tuomisiksi, maksoi noin 25 frangia kilo, eli noin 16 euroa kilo... Mutta eihan sitä eväänä kilotolkulla syödä.

Ostimme itsellemme myös paikallista valkoviiniä normaalinkokoisen pullon. Sen hinta oli 11,90 frangia, eli noin 7,50 euroa.

Hihii, sainpahan tässä taas ekaa työpäivää hyvin kulumaan ;-) Mutta kyllä reissu oli tuon arvoinen. Meno-paluu Hesasta Zurichiin ja takaisin maksoi n. 200 euroa per nenä, joten kyl tällainen reissu silti tulee halvemmaksi, mitä valmiit kiertomatkat Alpeille. Ja kolme yötähän me asuttiin siskon perheen muona.

Arja kirjoitti...

Katselin äsken VR:n sivuilta junalippujen hintoja ja olen entistä enemmän SwissPass -fani.

Menen nääs ens tiistaina työmatkalle Seinäjoelle, kyseessä on kokousmatka, jonka teen ihan työpäivän puitteissa. Meno-paluu -lippu maksaa noin 90 euroa. Matka per suunta kestäää noin 3 tuntia (ja kokous kaks). Eli semmoinen huraus Pohjanmaan eteläisimmille alueille päivässä, mikä toki on mielenkiintoista maisemia katsellessa!

Jos verrataan tätä silti melko tasaisen maaston suomalaista 90 euron aluelippua ja Alppimaan matkailuun oikeuttavaa neljän päivän 140 euron lippua, niin kyllähän tuo alppimaan systeemi aika hyvältä vaikuttaa…

Sveitsi on pinta-alaltaan pieni maa verrattuna Suomeen. Maasto, maisemat, luonto, näköalat, kulttuuri jne. vaihtelevat nopeasti, samoin kielialueet.

Käytä lippuja taidolla ;-)

Anonyymi kirjoitti...

pieni tarkennus: kuivaliha maksaa "vain" n. 80 frangia /kilo; raclette kimpaleena 18-21 frangia/kilo, tarjoksessa välillä 14 CHF/kg, ja se mulla arkijuustonakin leivän päällä.
:-))

masi

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos alppimaan terveisistä! Kerään siltaa esittäviä postikortteja ja etsiskelin maata kohteelle Lavertezzo. Ponte dei Salti. Pääsinpä katselemaan siltaa ihan kulkusuunnasta käsin. Mummeli Kemistä.

Arja kirjoitti...

Hei Mummeli Kemistä! Mukavaa, että löysit korttisi kohteelle oikean maan! Harrastatkohan kenties postcrossingia, kun sait mielenkiintoisen kortin erikoisesta paikasta... ??

Lavertezzo -niminen kylä kuuluisine siltoineen sijaitsee Valle Verzasca -nimisessä vuoristosolassa (Verzasca Valley). Sola on aivan Locarnon yläpuolella. Kantoni, josta laakso löytyy, on saksaksi Tessin, italiaksi Ticino (siskolle viesti: ähhää, tiedetään jo ;-)). Wikipediasta löytyy alueesta ihan mukavasti tietoa (englanniksi) http://en.wikipedia.org/wiki/Verzasca

Ja jos haluat nähdä lisää (komeita) kuvia sillasta, tässä toinen linkki:
http://whitemouse.ru/photo/swiss/
dir.wmb?t=verzasca

Itse ihastuin paikkaan suunnattomasti. Aika harva suomalainen on sinne eksynyt, tai ei ainakaan ole kirjoitellut paikasta julkisia matkakertomuksia. Googlasin nääs kovasti alueen nähtävyyksiä ennen sinne menoa, mutta enempi löytyi muunmaalaisia kuin suomalaisia juttuja!