torstaina, kesäkuuta 14, 2007

Suuri ja mahtava...


















...oli Moskova, totta tosiaan!

Minulla on runsaudenpula. En tiedä, mistä kaikesta kirjoittaisin. Olimme Moskovassa vain muutaman päivän ja näimme niin paljon! Ja vielä enemmän jäi näkemättä.

Kertoisinko metrojen ruuhkista? Valtavasta ihmismassasta, joka vauhdilla vyöryi liukurappusiin ja laiturialueille. Koimme sen ensimmäisenä päivänä. Kaupunkiin tullssamme pääsimme ihmismuurin mukana vasta kolmanteen laiturille tulevaan metroon: massa vyöryi pikkuhiljaa laiturin reunaa ja metron ovia kohti. Itse ei oikeastaan edes tarvinnut kävellä, tuuppimisvoima oli mahtava. Ja siellä sitten seisottiin kuin tönkkösuolatut sillit säiliössä. Metroasemilla ei saanut kuvata, vaikka ne olivat komeita kuin pienoispalatsit. Kaikki erilaisia.

Kertoisinko ihmisten ystävällisyydestä? Päivisin metroissa ei ollut ruuhkaa. Melkein kaikki pääsivät jopa istumaan. Köyhät kerjäläiset kiertelivät vaunuissa: 4- ja 7-vuotiaat poika ja tyttö, yksijalkainen sotaveteraani pyörätuolissa, vanha, hampaaton mummo... Melkein yhtä köyhät, mutta hieman parempiosaiset vaunussa istujat (aika moni) antoivat heille omistaan, tuikkasivat kouraan pienen setelin. Kansa auttaa heimoaan. Vanhoille, äideille ja lapsille annettiin aina istumapaikka!!!

Kertoisinko valtateitten ruuhkista? En voi. Sitä ei pysty sanoin kuvaamaan. Systeri on kertonut jo reilun kahden vuoden ajan työmatkoistaan. Luulin tajuavani - mutta hah hah! Jalkakäytävät, tien penkereet ja raitiovaunukiskot ovat kiilailijoitten käytössä.

Kertoisinko taloista? On hienoja asuinalueita, on vanhoja slummikerrostaloja, joissa asukkailla on vai huone käytössä, vessa ja keittiö ovat kerroksittain yhteiset. Pienemmissä taloissa vedet haetaan kaduilla olevista vesiposteista. Keskustan rakennukset olivat vallan mielikuvituksellisia, jopa 30-kerroksisia upeita kolosseja, joiden katoille omistaja on rakenuttanut linnan tms. Tuntui välillä siltä, että sitä vaelteli Disneylandissa... Ja Stalinin ajan kolossit olivat luku sinänsä. Ihminen tuntee itsensä pieneksi...

Kertoisinko kimalluksesta? Keskustan siisteys ja ylellisyys yllätti. Se oli täyttä luxusta. Helsinki ei vedä vertoja Moskova Citylle, joka on merkkituotteiden shoppailijan taivas. Myöskin autokauppojen. Näyteikkunoissa sädehtivät YSL, Chanel, Ferrari... Moskova on maailman toiseksi kallein kaupunki. Tokio on kallein.

Kertoisinko vartioinnista? Olimme paikalla Venäjän itsenäisyyspäivän aikoihin. Satuimme lähelle mielenosoitusta, ja kadut olivat täynnä miliisejä ja hallituksen joukkoja täydessä varustuksessaan. Kypärät ja liivit. Aseet. Panssaroidut autot. Heitä oli tuhansittain!!! Kuvia ei saanut ottaa. Jänittävää oli luikkia siellä ihmis- ja asemassan keskellä. Oikeasti.

Näimme kaupunkia yli 20 metrolla (asemat ovat kuin pienoispalatseja, metrot rähjäisiä), kaupungissa on laskentatavasta riippuen 150-190 metroasemaa!!! Siskon autoreissulla, opastetulla kaupunkikiertoajelulla ja jokiristeilyllä. Luulen, että palaan tähän aiheeseen vielä myöhemminkin, kuhan olen mielessäni sulatellut tätä pakettia. Mutta tässä näkymiä matkan varrelta.

Ja kyllä, yhtenä päivänä rippasi vettä ;-)

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

huii... mitä kuvia! moskova ei ole yksiselitteinen paikka, ei millään lailla! mulle tuli (melkein) matkakuume... haluaisin vielä kerran sinne,katsomaan ja kokemaan, ensimmäinen kerta meni melkein kokonaan kulttuurishokin merkeissä... ;-D

... but big IS beautiful!?!??

Arja kirjoitti...

Niinpä... Niin paljon vielä jäi näkemättä. Emme esim. ehtineet Kremlin muurien sisäpuolelle. Ja jonkun asumalähiönkin haluaisin nähdä. Ja mahtipontisen tieteiden puiston. Ja ja ja....

Laitan varmaan illalla vielä lisää kuvia näytille. Loput pitää sitten tulla meille katsomaan :-)

Anonyymi kirjoitti...

tai sitten paikan päälle katsastamaan paikat livenä! ;-) tänne vaan! nähtävä ei lopu kesken... sitä vaan on itse niin tottunut kaikkeen, että hauska nähdä "turistin" silmillä ;-)))

vhk

ps. kaupungin laajuus ja autojen määrä ei kyllä päivittäisessä elämässä jaksa inspiroida. kaksi kertaa päivässä vähintään tunnin ralliajo on puuduttavaa. matkanteko käy työstä.

Arja kirjoitti...

Tykkään itse eniten tuosta puistokuvasta, Se oli aito tilanne...

Arja kirjoitti...

Joo. Liikenteestä - Vippe käy joka päivä autollaan työpaikallaan. Huh huh ja hattua kans!

Unknown kirjoitti...

Heippa vaan,
olen kuullut samaa rekkakuskeilta, jotka ovat siellä käyneet. Hurjempia ovat ne jutut, joissa on ryöstöjä ja hakkaamisia mukana; tietenkin myös on oltu ryyppäämässä, että tuollaista on päässyt tapahtumaan. Olis kiva joskus lukee niitten todellinen liikenneonnettomuustilasto.
Erja

Anonyymi kirjoitti...

venäjän liikenneonnettomuustilastot ovat euroopan synkimmat. valitettavasti. www.unece.org/trans/roadsafe/rs3accibua.html

valitettavasti tuosta linkistä ei löydy maittain kolarit per 1000 autoa, joka kertoisi paremmin kokonaistilanteen. mulle oli yllätys USA:n kolarimäärä! ehkö siellä mennään pienimmästäkin naarmusta oikeuteen hakemaan korvauksia ;-D tai sitten ne ei todellakaan kävele metriäkään vaan joka paikkaan mennään autolla ja jokaisella on oma maasturihirmu tai vastaava.

vhk

ps. belgiassa vasta se pelti rytiseekin! heitä on noin 10 milj, ja melkein 10 kertaa enemmän kolareita kuin meillä.. paljon transito liikennettä, mutta silti!