maanantaina, syyskuuta 07, 2009

Taatsin seita ja muuta mukavaa

Heinäkuun viimeisellä viikolla kierreltiin autoreissulla lapissa. Tämä seitakivi - muinainen uhrikivi - oli mielenkiintoinen tuttavuus. Se sijaitsee Kittilässä.

”Taatsinseita oli ristittömän kansan aikaan kuulu kautta laajan lapinmaan. Kaukaa Norjan tuntureilta aina Kautokeinosta saakka jutasi Lapin kansa uhraamaan kuululle Taatsille. Päivänpuolelta, Kemijoen alijuoksulta, sauvoi veneellään lapinmies, aina kauas Kitisen latvoille Taatsia palvomaan ja sille uhraamaan. Taatsinseita oli pyhitetty peuroille, kaloille ja myöhemmässä vaiheessa poroille.”Samuli Paulaharju: Seitoja ja seidan palvontaa

Lisätietoja: http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=1379&Item=6944






5 kommenttia:

Matti Kari kirjoitti...

Olen käynyt -83. Tarvinneeko enempää selvittää...

Arja kirjoitti...

Huu... Jäikö poppamiesoireita ;-)

Metsäinen kävelymatka sinne olisi saanut olla pitempi, olisi ollut jotenkin vaikuttavampaa, jännittävämpää... Tassuttelua oli ainoastaan puolisen kilsaa, jos sitäkään. Toisaalta seidalle köröteltiin yli 10 kilometriä kapeaa hiekkatietä, jossa ainoastaan porot kipittelivät välillä edellämme. Noh, olihan se "isokin tie", jolta paikalle käännyttiin, hiekkatie.

Kun pääsimme perille, oli siellä aivan aavamaisen hiljaista(olimme ainoat "asiakkaat"). Ykskaks alkoi joku lintu kirkumaan yksittäisiä huutoja, kriik, krääk, ja kaiku kantautui pitkin rotkoa. Iho meni kananlihalle!!!

Matti Kari kirjoitti...

Huu... Jäikö poppamiesoireita ;-)

Se jääköön muiden arvioitavaksi...

Sikke kirjoitti...

On teillä kummallakin poppaoireita ;-p

Arja kirjoitti...

No sulla niitä vasta onkin, vaikket olekaan VIELÄ käynyt seitaa moikkaamassa ;-)